Norge er et av de land som konsumerer mest kaffe, men drikker vi god kaffe?

Nei, vi er ikke akkurat kresne på hva vi drikker av kaffe, spesielt på jobb og hjemme. Det blir mange turer på Starbucks og Kaffebrenneriet for ganske mange av oss. Etter hvert som man skjønner hva god kaffe faktisk er og at man kan lage det hjemme også, begynner man å investere både tid og penger i å få til den perfekte kaffen for oss hjemme. Noen går kanskje til og med så langt at de kjøper nye kaffemaskiner til jobben, for å få brukende kaffe der også.

Men alt utstyret i verden hjelper ingenting om du velger dårlig kaffe og du ikke lager den ordentlig. Så her skal du få informasjon om hvordan du kan få til knallgod kaffe hjemme hos deg også. Du trenger ikke være barrista for å få det til.

Bruker du trakter?

Bruker du kaffetrakter? Da er det greit å sørge for at du har en god en, først og fremst. Så gjelder det å skylle filteret godt. På denne måten får du ut papirsmaken av filteret. Det er også anbefalt å bruke det hvite filteret ettersom det gir mye mindre smak og er mer miljøvennlig.

Bruk de rette målene når du lager kaffen og bruk friskt vann. For å få en god kaffe, skal du beregne 60 ml, eller seks strøkne skjeer med kaffepulver pr liter vann. Fordel kaffepulveret godt og jevnt i filteret sånn at absolutt alt pulveret kommer i kontakt med vannet. Så er det i praksis bare å skru på og glede seg til neste koppen.

Når du har laget kaffen, lønner det seg ikke å ha den stående på platen for å holde den varm. Mange gjør denne tabben, når man faktisk bør tømme den over på kanne for å unngå å få brent og beisk smak på kaffen.

Renhold

Uansett hvilke kaffemaskiner du har, eller hva du foretrekker å bruke til å lage kaffen med, er det viktig å sørge for godt renhold av utstyret. Da unngår du at du får smak av gammelt vann og ikke minst gammel og ekkel kaffe. Når du rengjør er det viktig å gjøre det slik bruksanvisningen sier du skal gjøre det, ellers risikerer du å ødelegge maskinen, eller smaken på kaffen.

Mange av oss velger å ikke gjøre maskinene rent mer enn en gang i halvåret eller året, selv om det skal gjøres med noen få ukers mellomrom. Igjen, følg bruksanvisningene, slik at du alltid har god kaffe for hånden.

Velg bevisst

Vær også bevisst på hvilken kaffe du velger. De forskjellige produksjonene fra de forskjellige land, har forskjellige karaktertrekk. Noen egner seg for eksempel veldig godt til dessert, mens andre egner seg mer til hverdagslig bruk. Noen er perfekte å bruke til espresso, mens andre er perfekte å bruke i americano.

Det finnes også kaffe for de mer miljøbevisste, deriblant har flere kaffemerker blitt merket med Fairtrade. Noen mener det smaker like godt, andre ikke. Hva syns du?