Historien sier at Dom Perignon utbrøt «Jeg har smakt stjernene!» etter å ha smakt sin oppfinnelse, champagne, for første gang. For den sanne champagneelsker, dette være et kjent og kjært sitat. I dag finnes det utallige varianter av champagne og tilbehøret som følger med.

Er du spenstig og tør å handle på internett kan du velg din favoritt her før du leter videre. Utvalget gjør det både utfordrende og spennende å finne den perfekte gaven til champagneelskeren. Her får du noen tips på veien.

Typer champagne

Ekte champagne kommer fra området Champagne i Frankrike, og det finnes mange ulike typer på dagens marked, blant annet den berømte rosa champagnen. Det er også et stort utvalg i musserende vin som kommer fra områder utenfor Champagne, og derfor ikke kan få denne ettertraktede tittelen, men som likevel er fullverdige alternativer. Crémant, Cava og Prosecco er kjente merkevarer som er gode alternativer til champagne om man er på budsjett.

De aller fleste champagner og musserende vin er tørre, dvs. at de inneholder lite sukker. Om du foretrekker en søtere vin, let etter en vin laget på druen moscate. Et godt valg er en vin som moscato d’Asti.

Champagneglass

I likhet med musserende vin, finnes det mange ulike typer glass. Hvilken form du bør velge avhenger av hvilket bruksområde glasset skal ha. Skal du servere aperitiffer og ønsker at drinken skal vare, bør du velge et tradisjonelt champagneglass, eller en såkalt «flute». Disse sørger for at boblene varer lengre. Samtidig kan det være festlig å servere i flate glass. Disse kalles «coupe» glass, og skal angivelig være formet etter brystene til Marie Antoinette. Coupe-glass kan også brukes til å servere andre typer drinker i, f.eks. til cocktailkvelder. Ulempen med denne typen glass er at boblene i champagnen raskt vil fordufte, så her bør du drikke raskt!

Champagne og musserende vin nytes best avkjølt, så som et minimum bør du velge stettglass til å servere drikken i for å hindre at den blir varm når man holder i glasset.

Tilbehør

Det er også andre spennende tilbehør å velge mellom. For de virkelig vågale kan en sabreringssabel, gjerne inngravert med navn, være dato. Kanskje dette er den unike bryllupsgaven du har vært på leting etter?

Et standardtilbehør som mange overser er isbøtten, også kalt vinbøtte, vinkjøler og champagnekjøler. Denne er en klassiker av en grunn, og likevel et tilbehør mange ikke har tilgjengelig i sitt eget hjem. For å servere champagne og musserende vin avkjølt, og å holde den avkjølt, er dette et flott tilbehør å ha tilgjengelig. Er man litt kreativ ser man også andre bruksområder for den – den kan også brukes til å kjøle andre drinker som øl, brus og hvitvin som også er godt å nyte avkjølt på en varm sommerdag.

Vinkorken er også et oversett tilbehør. En gjenbrukbar vinkork som skaper vakuum, er et «must» for enhver vinelsker, og passer godt både til musserende vin og vanlig vin. Dette forlenger levetiden på vinen i kjøleskapet, og er praktisk å ta i bruk. Dette er kjærkomment særlig for en dyr flaske champagne som ellers ville ha blitt kastet fordi den ikke ble drukket før boblene var borte.

Andre gavetips er oppskriftsbøker, champagne-duftlys og champagne-badesalt osv. Her er det bare å være kreativ i gaveletingen!