Er du en av de som drikker kaffe flere ganger til dagen? 

Da kan det være du har opplevd at tennene dine blir misfargede, og få ting er vel mer irriterende enn det. Spesielt når det i dag er trendy med et naturlig smil, gjerne med en fin hvit perlerad.

Alle er født med ulik farge på tennene sine, noen har veldig hvite flotte tenner, mens andre har litt gulere. For å gjøre det hele komplett er det mange som opplever å få misfargede tenner. Dette kan skje som følge av dårlig tannhygiene, som følge av stort inntak av kaffe, røyking eller en mat som kan påvirke fargen på tennene.

En annen årsak til at tennene blir gulere er skader på emaljen på tennene. Emaljen er nemlig det på tanna som er hvitest, så om den slites bort får tannen et gulere preg. Har du sett folk som drikker rødvin, som opplever at tennene blir misfarget? Det er på grunn av garvesyre.

Appelsinjuice

Eksempel på ting som kan misfarge tennene dine:

-Tobakk

-Kaffe og te

-Rødvin

-Brus (særlig Cola)

-Juice

-Sportsdrikker

-Bær

Forebygging og fjerning? 

Du kan forebygge misfarging ved å la være å spise eller drikke ting som farger tennene dine. Puss tennene grundig hver morgen og kveld. Ønsker du ikke å gi slipp på noen av lastene dine, kan du bruke tannbleking som Dentway for å bli kvitt misfargingen på tennene dine. Du kan også gå til tannlegen å bleke tennene der til tusenvis av kroner.

– Du som pleier å bleke tennene kan heller bruke sugerør som et alternativ om du absolutt må drikke juice til frokost, sier Anita Sommerstad, tannlege ved Holmboesgate Tannlegekontor til NRK.no.

Når du drikker med sugerør får du drikken på baksiden av tennene, og ikke på utsiden.

– For tyggeflaten vil det ikke ha noe å si, og du kan fremdeles bli noe brun på baksiden av tennene, legger tannlegen til.