Kaffe har blitt en stor del av mange voksnes hverdag. For mange av oss er det slik at dagen ikke kommer ordentlig i gang før man har fått i seg en kopp kaffe eller to. Det er også mange av oss som drikker kaffe gjennom store deler av dagen. Det har mange ganger blitt diskutert om dette er en sunn trend eller ikke.

Er kaffe egentlig bra for helsen? Er det noen ulemper med å drikke kaffe? Noe ordentlig svar på dette har man egentlig ikke konstatert, men det finnes mange spekulasjoner rundt hvor mye kaffe man bør innta i løpet av en dag.

Fordelene ved å drikke kaffe

Det er ikke så rart at de fleste av oss trenger en kopp eller to med kaffe på starten av dagen. Kaffekoppen gjør rett og slett at man kommer raskere i gang med dagen. Det er ikke bare den oppkvikkende effekten som er positiv med kaffe. Kaffen har også flere helsemessige fordeler. Blant annet er det forsket på at kaffe stimulerer galleblæren, noe som kan bidra til å redusere risikoen for at menneskekroppen utvikler gallestein. Så med andre ord: Jo mer kaffe man drikker, desto lavere er sjansen for gallestein. Enda en fordel som kommer frem, er at koffeininnholdet i kaffen faktisk kan redusere riskioen for Parkinson. Parkinson er en nevrologisk sykdom som rammer flere og flere, og som kan starte så tidlig som i 50-årsalderen. Sykdommen skyldes blant annet tap av nerveceller, og det er her koffeininnholdet i kaffe kommer inn. Koffeinet kan nemlig bidra til at kroppen mister færre nerveceller.

Kaffebønner

Ulemper ved å drikke kaffe

Det finnes selvfølgelig noen ulemper ved å drikke for mye kaffe også. En av disse er misfarging av tennene. Misfargingen rammer trolig ikke de som drikker en kopp kaffe hver dag, men hvis man drikker mye kaffe jevnt gjennom hele dagen, så vil dette kunne sees på tennene etter hvert, fordi fargestoffene i kaffe er sterke. Misfargingen kan blant annet fjernes ved et besøk til tannlegen. En annen ulempe kan være at man sliter med å sovne om kvelden hvis man drikker kaffe sent på dagen.